over Brouwerij nicolaas

Geschiedenis brouwerij


In het huis St. Joris genaamd aan de Oude Kerkstraat te Goirle is rond 1700 een bierbrouwerij en herberg gevestigd van Adriaan Hosemans. Zijn zoon Bernardus Hosemans werd na een boedelscheiding in 1746 eigenaar van St. Joris. Zijn weduwe Cornelia Verheijden zette na zijn dood het bedrijf voort. De enige dochter uit hun huwelijk Elizabeth huwde in december 1764 met Nicolaas Huijbert van Broekhoven. Na de dood van de (schoon)moeder Cornelia Verheijden werd bij een boedelscheiding in 1769 St. Joris eigendom van Nicolaas Huijbert van Broekhoven. Hiermee was brouwerij Nicolaaas een feit. Bekend is dat hij daarna tot minstens 1801 bier heeft gebrouwen. Zijn bieren waren zeer geliefd in de lokale staminekes (cafés) en in de loop der tijd werd de brouwerij een regionaal begrip. De bierbrouwerij is in de loop van de 19e eeuw gestopt en in gebruik genomen als boerderij. 

(Bron: artikel met dank aan het Regionaal Archief Tilburg (inventaris, nr. 126: Nicolaas van Broekhoven, bierbrouwer te Goirle, 1784-1800)


Huidige brouwerij

250 jaar na de sluiting van Brouwerij Nicolaas, komt er door 11 vrienden weer leven in de brouwerij. Als eerbetoon aan de bekende Goolse brouwer en om Goirle als brouwdorp in ere te herstellen.

Aan de hand van de Nicolaas bieren wordt de roemrijke geschiedenis van Goirle verteld en geproefd.

 

Tijdens Hemelvaart 2017 werd het idee geboren en van daaruit zijn de vrienden aan de slag gegaan om te bouwen aan wat er nu staat: een micro-brouwerij op het landgoed van Gorp en Roovert. De installatie die is aangekocht is een combinatie van een Maisch/Kookketel (RVS, 4 HL) en een Wirlpool filterkuip (RVS., 6 HL). Voor de gisting en lagering hebben we de beschikking over een RVS gisttank (6 HL) en 3 RVS gekoelde lagertanks (5 HL p.s.).

Zo worden onze bieren trots gebrouwen door vrienden op een ambachtelijk manier.   ..dat gaat u zeker proeven!wat drijft ons en wat is ons doel?

Brouwerij Nicolaas is opgericht ter bevordering en continue diepgang van de vriendschap. tussen de 11 Goirlese vrienden met als DRIJFVEER een bijdrage en verijking te leveren aan het "dorstige" erfgoed van Goirle en omstreken.

Onze jarenlange vriendschap en gezamenlijke passie voor speciaalbieren is het fundament van Brouwerij Nicolaas. Wij brouwen en genieten samen! 

Brouwerij Nicolaas heeft als DOEL  uit te groeien tot een toonaangevende micro-brouwerij in Goirle en Omstreken, waarbij we zowel in het brouwen van Bier als het organizer van diverse activiteiten rondom Bier een leidende speler willen worden.

 

 

 Het Brouwhuis

Op het Landgoed Gorp en Roovert in Goirle staat ons brouwhuis.

Een prachtige locatie aan de rand van het bos. We delen het terrein samen

met de Roovertsche Leij, het Sint Joris Gilde en Rocks n Rivers Klim & Adventure Forest

In samenwerking met deze partners organiseren wij verschillende evenementen

zoals een brouwerij rondleiding, bierproeverijen en onze jaarlijkse vriendendag.

De combinatie van speciaalbier en spijs staat centraal om met familie, vrienden,

collega's of partners van het Brabantse bourgondische leven te genieten.


Het Brouwteam

 11 vrienden uit Goirle met een gezamenlijke passie voor speciaalbier!